Epoksi uygulamaları

Epoksi uygulamaları tercih edilen beton türüne ve kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Genel bir epoksi kullanım türünü göz önüne alınırsa epoksi boyama veya kaplama işlemleri zemin hazırlığı ile başlanır devamında ise astar kat uygulaması gerçekleştirilmektedir ve bu ilk kat olarak bilinmektedir, astar katı kuruduktan sonra üzerine uygulanan arakat ve son kat ile epoksi boyama veya kaplama işlemi sonlandırılmaktadır. Çeşitlerine göre epoksi boya veya kaplama işlemleri bu 4 işlemden başlanarak farklılıklar gösterebilirler.

 

Epoksi Uygulama

Epoksi zemin uygulaması için önemli ayrıntılardan biri zemindir, uygulama yapılacak zemin çeşidine ve ihtiyaca göre seçilecek olan epoksi sistemine göre farklılıklar göstermektedir. Bu ayrıntı üzerine doğru sistem seçilmelidir, aksi takdirde istenilen sonuca ulaşılamayıp epoksiden tam anlamıyla yararlanılamaz.

 

Epoksi Zemin Hazırlığı

 

1) Bu işleme başlamadan önce gerekli zemin etidü yapılamalıdır, bu inceleme işleminde öncelik olarak epoksi boyama veya kaplama yapılacak olan zemin üzerinde herhangi bir kaplama olup olmadığı tespit edilmelidir ve bazı döşemelerin (halıflex, fayans, parke) altında kendilerine özgü olan yapıştırıcılar olabilir eğer zeminde bu tarz bir yapıştırıcı madde var ise temizlenmelidir. Bu işlem uygulanacak olan epoksinin yüzeye daha sağlam bir şekilde yapışmasını sağlamaktadır.

 

2) Zeminde bulunan yapıştırıcı, şap gibi bağlayıcı ve tutucu maddeler çıkarıldıktan sonra zaman içerisinde oluşan yağ ve leke benzeri tutunma güçleştirici maddelerin tespiti yapılmalı ve bunlar zeminden temizlenmelidir, aksi taktirde epoksinin zemine bağlanması güçleşebilir. Yağ ve leke gibi nesnelerin temizliği için endüstriyel alanlarda kullanılan yağ çözücü, leke çıkaraıcı gibi maddelerin yardımına başvurulabilir. ( Bu maddeleri kullanmadan önce kullanım klavuzunu okumanız tavsiye edilmektedir. )

 

3) Zemin temizlik işlemleri sonrasında oluşabilecek toz ve kalıntı gibi artık maddelerin zeminden temizlenmeside gerekmektedir bu işlem için görsel bulunan fırça veya süpürge vasıtasıyla yapılmaladır. Eğer varsa endüstriyel vakum makinesinden de yardım alınabilir.

 

Epoksi Boya Nasıl Hazırlanır ?

 

1) Epoksi uygulama işlemi uygulama yönetimen ve uygulama sistemine göre farklılık gösterebilmektedir, genel olarak sistemler üç öğeden oluşmaktadır epoksi astar ( reçine) epoksi sertleştirici ve renk veren pastalardan oluşmaktadır. Genel boyama işlemlerinde astar kat uygulaması için şeffaf epoksi kullanılmaktadır ve renk tercih edilmemektedir.

 

2) İşleme başlamadan önce yapılan incelemelerde elde edilen metraja göre hesaplama yapılmaktadır, set olarak satılan sistemlerde kendi ölçüleri yer almaktadır ve bu ölçü doğrultusunda uygulama yapılmaktadır. Gerekli olan sistem kombinasyonu doğru bir şekilde ayarlanmalıdır aksi takdirte epoksi sistemin geç sertleşme veya uygulama esnasında tahrip olabilme ihtimali olabilir.

 

3) Epoksinin nasıl hazırlanacağı için mutlaka sistemi bilen bir kişinin yardımını almanız gerekebilir yukarıda belirtildiği gibi doğru kombinasyonu elde etmemiz gerekmektedir. Ölçülü bir şekilde boya kovasına konulan A elementi ile B elementini karıştırmak için endüstriyel karışıtırıcı kullanılmaktadır, bu tip bir mixeriniz yoksa matkap vasıtasıylada bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Epoksi Boya ve Kaplama Uygulaması

 

1) Boyama işlemine geçmeden önce mutlaka yüzeyin temiz olması gerekmektedir, tüm işlemlerden önce yapılan zemin hazırlık işlemi bir kez daha kontrol edilmeden boyama işlemine başlanmamalıdır. Başlangıç olarak epoksi astar kat ile yüzey boyanır bu süre zarfında ikinci işlem için astar katın kuruması beklenir.

 

2) Epoksi astar kat işlemi kuruduktan sonra şimdi sıra arakat işlemine geldi, bu işlem genelde renk karıştırılarak yapılmaktadır hazırlana A+B kombinasyonu genel olarak renk içermektedir bazı durumlarda renk yok ise veya farklı bir renge sahip olmak istenirse hazırlanan sisteme pasta eklenrek renk elde edilir.

 

4) Son kat işlemi de bitirlidikten epoksinin ne zaman kuruyacağına bakılmalıdır bu işleme başlanmadan önce sistem bilgilerinde yer alan kuruma süresi baz alınmalıdır yapılacak olan zemin ve sistem türüne göre epoksi kuruma süresi farklılık gösterebilmektedir.

 

Bu kategoride ürün bulunamadı.