Çatı ve Duvarlarınızın Bakımı

Write By: sahin Published In: Bayramiç İzolasyon Hizmetleri Created Date: 2019-09-21 Hits: 530

Büyük restorasyonlar, tamiratlar dışında, binaların belli periyodlarla yapılacak küçük bakımları sizi büyük harcamalardan kurtarabilir.

Büyük restorasyonlar, tamiratlar dışında, binaların belli periyodlarla yapılacak küçük bakımları sizi büyük harcamalardan kurtarabilir.
Düzenli olarak yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla binaların ömrünü artırabilir, büyük harcamalardan kurtulabilirsiniz. Özellikle bazı üniteler, yapının diğer bölümlerine oranla daha hassastır ve daha özenli bir bakım gerektirir. Bu konuda uzmanlardan yardım isteyebileceğiniz gibi pratik bazı çalışmaları siz de yapabilirsiniz.
Çatı
Kırık ya da yosun bağlamış kiremitler, yağmur sularının içeri sızıntı yaptığı çatı pencereleri, suyun yol bulup girdiği ince çatlaklar, çatı katı ve izolasyon sistemini yıpratır. Düzenli bakımı yapılmış sağlam bir çatıda bunlar olmayacaktır.
Duvar
Alev testinden geçirin
Binanın yüzeyine ateş değdiğinde yüzey yumuşarsa, dış cephe plastik bir malzemeyle kaplanmış demektir. Bu malzeme bozulup eskidiğinde, tekrar aynı cinsten bir malzemeyle kaplanabilir. Eğer bu kaplama cinsini değiştirmek istiyorsanız önce cepheyi mevcut kaplamadan arındırmalısınız. 
Eğer cephedeki kaplama, ateşe karşı tepkisiz kalıyor ve tornavidayla üzerine baskı yapıldığında çizilmiyorsa, yüzeyin kireçten bir sıvayla kaplandığı anlaşılır; aynı türden bir sıvayla onarılır.
Su testi uygulayın
Su akıp giderse; duvarda bir sorun yok demektir. 
Su yüzeyde damla damla birikirse; onarım yapılması gerektiğinin sinyalidir. Duvara uygulanacak sıva ya da boya işlemi ancak bu onarım bittikten sonra yapılmalıdır.
Duvar, suyu 5 dakikadan daha kısa bir sürede emerse; sızıntı olduğu anlaşılır ve hemen onarıma geçilmesi gerekir.
Tornavida testinden geçirin
Tornavida yüzeye girmiyorsa; duvar kaplaması sağlam ve iyi durumdadır. 
Hafifçe giriyorsa; yüzeyin aşınmaya başladığının, ancak bir süre daha dayanacağının işaretidir.
Tornavida yüzeye giriyorsa; cephedeki sıvanın temizlenip tekrar yapılması gerekmektedir. 
Elinizle test edin
Elinizle sürttüğünüzde sıva elinize bulaşıyorsa; sıvanın sabitlenmesi için onarım yapmalısınız.
Sıva tane tane olup kolayca dökülüyorsa; sıvayı zemine sabitleyen reçineden yararlanabilirsiniz.
Yarık ve çatlaklar
Binanın yaşlanmaya başladığının en basit göstergesi, duvarlardaki yarık ve çatlaklardır. Bunların boyutu, binada yapılması gereken ve asla ihmale gelmeyecek olan onarımların boyutunu da gösterir. 
Ortalama 2 mm. olan yarık; sıvaya zarar verir. Bu yarıklar havadaki nem oranındaki değişikliklerle, cephedeki sıvanın daha da dökülmesine neden olur. Bu durumda dış cephenin su geçirmezliği tehlikeye girer ve sızıntıyı önlemek için sıvanın mutlaka onarılması gerekir.
Yüzeydeki 2 mm.’den fazla olan çatlaklar, binadaki deformasyonlar ya da yer hareketlerinden oluşur. Eğer bu çatlaklar büyümeye devam ederse, bir uzmandan yardım istemek gerekir. Eğer duvar bu çatlaklardan fazla etkilenmemişse ve sağlam durumdaysa, daha basit onarım çalışmalarıyla da bakım yapılması mümkündür.

Tags: